Pages

Saturday, May 23, 2009

Sanna Edins detoxtips




Fet mat, alkohol och sötsaker – och långa stunder i mysfåtöljen. Handen på hjärtat: har det blivit lite för mycket av det goda? Då kan en detox-kur få kropp och själ på rätt köl igen!
Klart vi är värda våra njutbara stunder. Men ibland har de kanske kommit lite väl tätt och varat något längre än det var tänkt. Då kan det vara dags för en reningskur för kroppen.Detox betyder avgiftning och metoden rensar effektivt bort gifter som en vanlig, behagfull livsstil skapar. Det kopplades förr ihop med extravaganta filmstjärnors och rockmusikers vilda leverne, men i dagens snabbmatssamhälle får alla i sig mängder av gifter i form av bekämpningsmedel och kemiska tillsatser, och en detox-kur kan göra underverk för kroppen.

– I alla tider har det funnits fasta där man rensar kroppen, säger Sanna Ehdin, filosofie doktor i immunologi. – All föda vi stoppar i munnen bryts ner för att ge energi och näring, och en god hälsa bygger på att kroppen kan göra sig av med avfallet, alltså slagg- och restprodukter. Det sker främst via kroppens nedbrytningsorgan – levern och njurarna – och om de inte fungerar ordentligt blir vi svullna, rödbrusiga i hyn, plufsiga, får huvudvärk och en allmän känsla av tungsinthet och trötthet.

Detox är ingen bantningskur, även om några kilon kan försvinna på kuppen, utan en reningskur för kropp och själ – en städning som stärker kroppen. – De första dagarna av kuren är jobbigast. Gifterna i kroppen frigörs och du kan drabbas av trötthet, illamående och huvudvärk. Vila när du kan och drick mycket vatten. Sedan vänder det och energin återvänder, säger Sanna Ehdin och fortsätter:– Köp hem det du behöver och förbered dig på att städa, vädra ur och stärka din kropp. Var försiktig med allt sött och med jästa produkter som öl och vin. Man kan också ta tillskott som hjälper till att driva ut gifterna ur kroppen snabbare.


Att tänka på före detox…

Planera kuren till en lugn period.
Starta gärna på en helg och avsluta på en helg.
Förebered dig några dagar i förväg med att dricka mycket vatten, dra ner på kaffe och cigaretter.
Förbered familj och omgivning på att du ska detoxa dig.
Planera in belöningar under kuren som biobesök eller massage.
…och när du detoxar
Ta det lugnt och drick mycket vatten och örtteer.
Promenader, simning eller yoga är bra motion under detox-kuren.
Låt bli socker, alkohol, kaffe, cigaretter, värktabletter och vitt mjöl.
Basera maten på färska, helst ekologiska, grönsaker, nötter och frön.
Behöver du mer protein kan du lägga till kokt eller ångat vitt kött som kyckling och kalkon, eller lax.
Bästa detox-maten
Grönsaker, frukt och bär. Även torkad frukt.
Kolhydrater från quinoa, råris, fullkornspasta, dinkel, bulgur och bovete.
Vegetabiliskt fett som oliv-, raps- och sesamolja.
Nyttiga proteinkällor som fetaost, chèvreost, halloumiost, havremjölk, sojamjölk, tofu, bönor, linser och ärter.
Alla naturella nötter – inte saltade eller rostade – och fröer som lin-, sesam- och solrosfrön.
Drycker som örtteer, grönt te, rött te, vatten och färskpressade juicer.
Undvik!:
Kaffe och svart te
Salt och socker
Smör, margarin
Mjölkprodukter (utom fet yoghurt som turkisk/grekisk yoghurt)
Vitt mjöl (spagetti, vitt ris, vetebröd, vitt bröd)
Hel- och halvfabrikat (korv, leverpastej, snabbmat)
Nikotin
Alkohol
Värktabletter
Bra att veta:
Köp ekologiska grönsaker och frukter för att undvika att tillföra kroppen gifter,
Lägg till ångkokt vitt kött som kyckling eller lax till recepten om du vill.
Börja varje dag med 1 dl varmt citronvatten. Pressa en halv citron i ett glas vatten och drick en msk linfrö som legat i blöt över natten.

3 renande frukostar

Här är tre alternativ att variera mellan. Det går också bra att äta samma frukost varje dag.
1. Frukostsmoothie
Mixa naturell hälsoyoghurt (bifidus, dofilus, turkisk eller grekisk) med färska, osockrade bär (hallon, jordgubbar, blåbär, svarta/röda vinbär) strö över 1 msk havrekli.
2. Bovetegröt med katrinplommon och rivet päron
1 dl helt skalat bovete4 torkade, skivade katrinplommon1 tsk linfrö1 msk solroskärnor2 dl vatten1 päronkanel
Servering osötad havremjölk
Koka upp bovetet enligt instruktioner på förpackningen och häll av vattnet. Lägg tillbaka bovetet i kastrullen och koka i nytt (2 dl) vatten tillsammans med katrinplommonen, linfrön och solroskärnorna i ca 25 minuter. Riv päronet över och strö över kanel. Servera med osötad havremjölk.
3. Fruktsallad med yoghurt
Skär färska frukter (nektarin, päron, melon, äpple) och blanda med 2 msk turkisk yoghurt eller soyayoghurt. Strö över hackade, naturella nötter och mandel.
Drick örtte och/eller vatten till.
4 goda och nyttiga mellanmål
1. 100 g orostade, osaltade nötter 2. Färsk fruktsallad 3. 1 avokado och naturella nötter 4. Färskpressad fruktjuice och en näve naturella nötter och frön

Lunch och middag för tio dagars detox-kur

Dag 1
Lunch:
Mango och vitkålssallad
1 bit vitkål1/2 mango1 tsk olivoljanågra droppar citron3 hackade katrinplommonrostade pinjenötter och solrosfrön
Strimla vitkålen, skär mangon i bitar och blanda. Blanda en dressing av olivoljan, citronen och katrinplommonen. Häll över salladen. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna, strö över lite solrosfrön och servera.
Middag:
Auberginegratäng med vita bönor:
1/2 aubergine3 soltorkade tomater i olivolja50 g fetaost1/2 burk stora vita bönorolivoljafärsk basilika
Tomatsås1/2 gul lök1 vitlöksklyftor2 tsk balsamvinäger1/2 burk hela tomaterfärsk basilikasvartpeppar
1. Tomatsås: stek löken och vitlöken i olivolja, blanda i balsamvinägern, häll i tomaterna och den färska basilikan. Låt koka i tio minuter. Smaka av med peppar.2. Sätt ugnen på 225 grader. Skiva auberginen. Stek skivorna i olivolja tills de blir mjuka. Varva auberginen, de soltorkade tomaterna och fetaosten i en smord ugnsfast form. Spara lite fetaost till garnering.Häll tomatsåsen över grönsakerna och toppa med smulad fetaost. Gratinera i ugn i 15 minuter.

Dag 2
Lunch:
Quinoasallad
1 dl kokt quinoamoröttersockerärterpaprikabroccolibuketter1 vitlökhackad bladpersilja
Koka quinoan enligt förpackningen. Strimla grönsakerna och låt dem koka med några minuter. Pressa över vitlöken och toppa med den hackade bladpersiljan.
Middag:
Grönsakssoppa
1/2 gul lök1 potatis1/2 purjolök4 morötter1/4 dl solrosfrön4 dl vatten1 dl borlottibönor på burk (ej vita böner i tomatsås)svartpeppar
Skär grönsakerna i bitar och koka dem i 25 minuter. Mixa grönsakerna till en soppa med mixerstav. Tillsätt vattnet och de sköljda bönorna, låt koka upp. Krydda med färskmalen svartpeppar.

Dag 3
Lunch:
Grekisk sallad
1 bit vitkål1/4 gurka1 tomat1/4 rödlök50 g fetaostsvarta oliverolivolja
Hacka och blanda grönsakerna. Ringla över olivolja.
Middag:
Asiatisk wok
1 dl kokt råris1 vitlöksklyftor1/4 purjolök1/2 röd paprika8–10 sockerärterbambuskottfärska böngroddar50 g tofu1/2 msk sesamolja1/2 tamarisoya (finns på hälsokostaffärer)25 g naturella cashewnötterfärsk koriander
1. Koka riset efter instruktionerna på förpackningen. Skölj och strimla alla grönsaker. Skär tofun i kuber. 2. Värm upp en wok eller stekpanna. Woka/stek tofun med lite tamarisoya i lite av sesamoljan. Ta upp och lägg på ett fat. Woka/stek vitlök och purjolök i resten av oljan. 3. Tillsätt paprikan, sockerärterna, bambuskotten och böngroddarna. Woka i några minuter. Blanda i tofu och råris och smaksätt med några stänk soya. Hacka cashewnötter och strö ovanpå tillsammans med färsk koriander.

Dag 4
Lunch:
Råkosttallrik med örtyoghurt
1 bit strimlad vitkål1 finriven rödbeta1 finriven morot1 näve alfa alfa-groddarlite strimlad purjolökörtyoghurtturkisk yoghurtfärsk basilikafärsk oreganobladpersiljacitron
Skär grönsakerna i bitar och lägg upp fint på en tallrik. Blanda örterna och yoghurten i en skål. Klicka ut örtyoghurten över grönsakerna.
Middag:
Getostgratinerade rödbetor
6 rödbetor100 g getostolivoljapinjenötterhonungblandad grönsallad
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rödbetorna i skivor. Skiva getosten. 2. Lägg rödbetsskivorna i en ugnsfast form. Lägg en getostskiva på varje rödbeta. Ringla olivolja över osten. Ugnsbaka i ca 20 minuter. 3. Rosta pinjenötterna i en stekpanna. Strö pinjenötterna och lite honung över rödbetorna och osten. Servera med grönsalladen.

Dag 5
Lunch:
Linssoppa med saffran
1 morot1 bit purjolök1 potatis1 krossad vitlök1/2 pkt saffranolivolja4 dl vatten1 dl kokta gröna eller röda linserfärsk persilja
Skär grönsakerna i bitar. Fräs vitlöken och saffran i oljan. Tillsätt vattnet och grönsakerna. Koka i ca 20 minuter. Tillsätt linserna och strö över persilja.
Middag:
Rårisgryta med chili och honungsyoghurt
1 dl kokt råris1 dl gröna ärtor1/2 röd paprika1 vitlöksklyfta1/2 gul lök1/2 röd chili rapsolja4 katrinplommon
ServeringHackade naturella nötter, turkisk yoghurt blandat med lite honung
Koka riset enligt instruktioner på förpackningen. Hacka grönsakerna. Fräs vitlöken, löken och chilin i oljan. Tillsätt resten av grönsakerna. Blanda i katrinplommonen och riset. Toppa med nötterna och honungsyoghurten.

Dag 6
Lunch:
Kålsallad med senapsdressing
en bit riven vitkål1 riven morot1 rivet äpple1 näve russinlite hackade valnötterSenapsdressing2 msk turkisk yoghurt1/2 msk senap valfrihackad bladpersilja
Rör ihop senapsdressingen. Riv grönsakerna och blanda i en skål med russinen. Tillsätt dressingen. Toppa med valnötterna.
Middag:
Blandad böngratäng med fetaost
1 burk blandade bönor1/2 purjolökfärsk spenat1 vitlöksklyftaolivolja50 g fetaostfärsk malen svartpeppar
Varva bönorna, purjolöken och spenaten. Pressa över vitlöken och ringla över olivolja. Blanda väl. Toppa med tunna skivor av fetaosten och strö över lite svartpeppar.

Dag 7
Lunch:
Avokado- och bönsallad
1 avokado1 morot1/2 burk canelinibönorblandad grönsallad1/2 rödlökpersiljasolrosfrön1 äpple1/2 tsk senap
Hacka och blanda grönsakerna. Strö över persiljan och solrosfrön. Dressing: Pressa äpplet till juice och rör ihop med senapen.
Middag:
Getostgratinerade paprikor med champinjonmix
1 röd paprikafärska champinjoner1/2 rödlökolivoljabladpersiljafärsk eller torkad dragoncitronsaftgetost
1. Förväll paprikan i fem minuter. Skär av ett lock och gröp ut fröna. Hacka champinjonerna och löken. Blanda i olivolja, skuren persilja, dragon och citronsaft. 2. Ställ paprikan i en ugnsfast form. Lägg en bit getost på toppen och baka i ugn i ca 20 minuter i 200 grader.

Dag 8
Lunch:
Rotsaker med halloumi och bönor
2 rödbetor2 morötter1 palsternackaolivoljatorkad rosmarin50 g halloumi1 dl svarta bönor
Sätt ugnen på 200 grader. Skär rotsakerna i stavar. Ringla över lite olivolja och strö över rosmarin. Baka i ugn i ca 20 minuter. När det återstår fem minuter, skiva halloumin och blanda den och bönorna med rotsakerna. Ställ in i ugnen igen.
Middag:
Algwok med champinjoner
2 dl blötlagda aramealger (finns i hälsokosten)2 morötter1 purjolök1 bit kålrotchampinjoner2 vitlöksklyftorriven ingefärasesamolja2 msk tamarisoja 2 msk hackade naturella cashewnötter
1. Lägg algerna i blöt i ca 20 minuter. Skala och skär grönsakerna i strimlor. Hetta upp en wok eller stekpanna. 2. Pressa vitlöken, riv ingefäran och stek någon minut i sesamoljan. Lägg i grönsakerna och tillsätt tamarisojan. Hacka cashewnötterna, strö över och servera.

Dag 9
Lunch:
Grönsaks- och kikärtsoppa
Använd receptet på grönsakssoppa från dag 2 och lägg till en halv burk kikärtor.
Middag:
Saffransfrästa grönsaker
1/2 gul lök1/2 zucchini8–10 sockerärter1 morot1/2 röd paprika1/2 fänkålrapsolja1/2 pkt saffran1/2 dl vattenhackad persilja
Strimla grönsakerna. Fräs saffranet i oljan. Blanda i grönsakerna och låt dem fräsa med tills de blir en aning mjuka. Häll på vattnet och låt grönsaksfräset koka ihop. Toppa med persiljan.

Dag 10
Lunch:
Broccoli och blomkålssallad
blandad salladbroccoliblomkål1 salladslök1 rivet äppleolivolja1 tsk russin
Skölj salladen. Bryt av små blomkåls- och broccolibuketter. Skär löken i små bitar. Blanda allt i en skål. Riv äpplet och blanda i. Ringla över lite olivolja och toppa med russinen.
Middag:
Grönsaksragu med quinoa
1 dl kokt quinoa1 vitlöksklyfta1/2 röd chiliolivolja1/4 aubergine1/4 zucchini1 bit purjolök1 burk krossade tomater1 dl havregrädde (Oatly)svarta oliver1 tsk kaprisGarneringfärsk basilika och bladpersilja
1. Koka quinoan enligt förpackningen. Hacka vitlöken och chilin och stek i olivoljan. Hacka grönsakerna och tillsätt dem till vitlöks- och chiliblandningen. Stek i fem minuter eller tills de har mjuknat. 2. Blanda i de krossade tomaterna och havregrädden. Koka ihop i tio minuter. Tillsätt oliverna och strö över färska kryddor. Blanda med quinoan.

No comments:

Post a Comment