Pages

Saturday, April 18, 2009

Love is in the air!

www.bestkisses.com

MER. Kyss. Ofta. För kyssen är inte bara underbar, den håller också förhållanden vid liv. Så länge man kysser den man älskar är chansen större att kärleken fortsätter bulta.— De par som kommer till oss för behandling för att de tappat sexet har i allmänhet också slutat kyssas, säger Bo C Lindberg, sexolog på sexologimottagningen i Helsingborg.För kyssar är laddade. Med romantik och närhet - och sexualitet. Och kanske är de det mest avslöjande kärleksbeviset av alla. En lust- och närhetsbarometer.— Kärlek utan kyssar smakar inte mycket, säger Bo C Lindberg.
Pussar av alla slag väcker välbehag. Blöta barnmunnar, vänskapsbekräftelser på kinden och slängpussar från tågfönstret. Men den erotiska kyssen är mer än så. Den kan vara osäkert trevande, nyförälskat passionerad och hemtamt innerlig. Och den kan nafsa, suga, smacka, mumsa, undersöka och stimulera. Variationen är oändlig, och utmanande. I förspelet är kyssens plats given. Väl laddad tänder den ner i tårna. — Man kan kyssas i alla typer av sammanhang, men den erotiska kyssen har alltid en sexuell underton.Bo C Lindberg är beredd att skriva under på att kyssar är viktigare än samlag.— Ja, prostituerade kysser inte sina kunder. I samlaget kan de klara att hålla distansen, men munnen är mer personlig. Det är en intim sfär förbehållen den man älskar.
Munnen är känslig. En starkt erogen zon, med mängder av nervbanor och känsel. Bo C Lindberg berättar att en del av hans patienter har så mycket känsel i läpparna att de har svårt för beröring av exempelvis händer.— En del är nästan överkänsliga.En innerlig kyss stimulerar flera sinnen och inte bara känseln i de erogena läpparna och munnen. Man smakar på sin partner, har nära ögonkontakt och kan njuta av varandras doft.
Att sluta kyssas i ett förhållande kan ses som ett varningstecken. Det är inte kört, betonar Bo C Lindberg, men det visar att det finns ett tydligt problem.— Ofta handlar det om att man inte vågar väcka den björn som sover, för björnen kan ställa till det.Han förklarar:— Kyssar kan vara förknippade med något man inte klarar av, alltså sex.Ofta är den här typen av låsning en del av ett mönster där kvinnan upplever att mannen är besviken på att hon inte alltid vill. Hon börjar spänna sig och han blir alltmer frustrerad. Till slut tar de inte i varandra alls, rädda att väcka den slumrande sexualiteten - och konflikten. En början kan då vara att försöka kyssas utan krav på fortsättning.
Hur man blir en fullfjädrad kyssare finns det många svar på. En del säger att man föds med förmågan, andra förespråkar träning. Men viktigast av allt är nog en god munhygien. — Det behöver inte dofta tandkräm, men sur andedräkt och dåliga tänder fungerar inte. Det får inte smaka illa.Bo C Lindberg berättar att han träffar patienter med tandläkarskräck. Med tiden har de fått dåliga tänder och därför blivit kyssrädda. En del vågar inte pussas alls.— De par där den ena röker, men inte den andre, kan också få kärleksproblem.Med fräsch mun återstår bara övning för att bli en god tungförförare. — Det är en konst som behöver upptäckas och utforskas. Men många är dåliga på det. Man måste våga.För det är ingen kunskap man föds med, tror Bo C Lindberg. Det är något man övar fram och förhoppningsvis får guidning i. En riktig kyss är sensuell, långt ifrån det slentrianmässiga hångelvarvet med tungan. Och den behöver tid.— Man måste släppa fram känslor. Passionen inom sig. Då smakar kyssen ännu bättre.Den annalkande våren kan hjälpa par på traven. Solstrålar och sensuella kyssar kan få en slumrande kärlek att väckas till oanade höjder.



No comments:

Post a Comment