Pages

Wednesday, November 24, 2010

En gåva.

Ibland blir man ju bara så där sugen på att skriva, när det liksom bubblar i en av kreativitet och sprudel, kanske beror det på mitt bad alldeles nyss, känns som det gjorde underverk. Det sägs att den vecka jag är i nu, vecka 14-15 kallas för "läskiga veckan", att det liksom känns om om hela systemet känns normalt, inga ömmande bröst, ingen direkt känsel av graviditet. Det blir ju att man pratar med allt och alla när man är gravid och det känns som om hela världen är gravid just då. Alla delar med sig av sina erfarenheter, jösses vad man får veta mycket! Fick tips om att man ska kontakta en speciell avdelning på Försäkringskassan för egna företagare och att de gör en särskild beräkning på den inkomst man ungefär skulle haft om man jobbat, på vilken föräldrapenningen baseras. Det här med läskiga veckan är lite läskigt faktiskt, man går och klämmer på brösten och saknar lite de där tecknena på graviditet. Men så klart så händer det enormt mycket inom en just nu, barnet fördubblar sin vikt varje vecka och själva tecknena sätts på något slags viloläge. Däremot har jag ju mått lite mer dåligt nu än i början vilket ju är lite konstigt, men ja, allas graviditet är ju unik och fantastisk på sitt sätt och det gäller att uppskatta varje stund och tacka för att man får vara med om detta, det är ju en gåva. Att tillverka en människa. Som en sa, när min man säger att jag måste göra det och det, så sa hon: "du får göra det, jag håller faktiskt på att tillverka en människa".

Fosterutveckling - gravid vecka 15

Skrivet för Sverige Godkänt av BabyCenters medicinska rådgivare
juni 2010
Click here to find out more!



Graviditeten inifrån: En animerad 3D-video om bebisen i andra trimestern. Titta in!
Fast du förmodligen har ökat i vikt med 2,5 – 4,5 kg, så väger din bebis bara cirka 70 gram. Den är nu knappt 10 centimeter lång i sitthöjd. Du märker säkert inte av det, men bebisen har förmodligen hicka ganska ofta. Den kan hicka innan den kan andas. Bebisen gör inga ljud innan födseln, eftersom luftstrupen är full av vätska istället för luft.

Nu håller benen på att växa om armarna i längd, fingernaglarna är helt formade och alla leder och lemmar är rörliga. Eventuellt går det att se vilket kön bebisen har med ultraljud nu, eftersom de yttre könsdelarna utvecklats så pass att en ultraljudstekniker kan se dem med lite tur.

Mitten av graviditeten är en bra tid att börja motionera. Läs om träning när du är gravid så får du både idéer och goda råd.

Om det känts lite abstrakt att vänta barn, så känns det snart verkligare när du kan känna bebisens rörelser för första gången. De flesta blivande mammor känner fosterrörelser mellan 16 och 20 veckor. Du som varit gravid förr kommer förmodligen att känna dem tidigare. Det du kanske tror är gaser i magen kan vara bebisen som gymnastiserar! Tala om för barnmorskan när du känt bebisen röra på sig för första gången.

• Observera, att forskning har visat att barn utvecklas i sin egen takt – även i livmodern. Sidorna om fostrets utveckling är en allmän guide till hur din bebis växer.

No comments:

Post a Comment